divendres, 16 de juliol de 2010

Coca de Sant Joan

Ja se que fa temps de les festes de Sant Joan, però fins ara  no m'he vist amb les ganes o el temps per publicar el post! Estic molt orgullosa de la meva coca, és el primer any que la feia i estava molt nerviosa... No em va quedar una bona forma, la placa de forn era molt petita, però de sabor estava molt bé. És molt fàcil de fer, però requereix de moltes hores per fer-la, vaig començar a les 9 del matí i fins a les 16.30 no estava cuita del tot... Però va valdre la pena, i surt relativament més barata que una de comprada! Aquí us deixo una foto i la recepta, si teniu dubtes pregunteu!

- Ingredients per a la massa mare:
125gr de farina, 75ml d'aigua, 2gr de sal i 4gr de llevat fresc.

- Ingredients per a la massa: 
250gr de farina, 2gr de sal, 12gr de llevat fresc, 35ml d'aigua, 35ml de llet, 85gr de mantega, la ratlladura de 1/2 llimona, la ratlladura de 1/2 taronja, 38gr de sucre, 

- Ingredients per la decoració: 
 Crema pastissera, ametlles filetejades, pinyons i sucre. 
           *Per a la crema: 1/2 litre de llet, mitja pell de llimona, una branca de canyella, un ou i un                                          rovell,  100gr de sucre i 2c/c de Maicena. 
Elaboració: 

1. Barregem tots els ingredients de la massa mare. Ho tapem amb un drap i ho deixem reposar durant tres hores en un lloc fresc i sec. 
2. Barrejar les dues ratlladures, la mantega i el sucre. 
3. Incorporar la barreja anterior, la sal i el llevat a la farina. 
4. Afegir la llet i l'aigua fins que quedi una massa homogènia. 
5. Fer una bola i tapar. Deixar reposar 90 minuts.
6. Donar forma a la coca sobre una placa de forn amb paper d'estrassa. Ha de tenir un gruix d'un cm o cm i mig. 
7. Tapar i deixar reposar 90 minuts més. 
8. Fer la crema: Posar a bullir la llet amb la pela i la canyella. Quan bulli, parar el foc i deixar refredar. Batre l'ou, el rovell, el sucre i la maicena fins que sigui una barreja blanquinosa. Barrejar amb la llet i tornar a posar al foc fins que espessi. Deixar refredar posant un film tocant la crema per a que no faci crosta. 
9. Pintar la massa amb clara d'ou i decorar amb la crema i els altres ingredients. Espolvorejat sucre. 
10. Fornejar a 180º uns 15-20 minuts o fins que estigui daurada. Deixar-la refredar en una reixa. 

Nota: Amb el llevat fresc, diluir en un poc d'aigua abans d'afegir-lo!
 

Cap comentari: